maanantai 11. toukokuuta 2009

Steroidipsyko

Viikonloppu meni käytännössä koomassa. Olen yrittänyt ottaa tavakseni käydä edes viikonloppuna ulkona kahvilla, mutta nyt se ei onnistunut. Sosiaaliset taitoni ovat siis junnanneet paikoillaan.

Tepon viime merkintään tulleesta kommentista pääsen kuitenkin siihen, että tänään huomasin selvästi kuntosalilla käydessäni edistystäni. Yksi käyttämistäni vakiolaitteista on sellainen hauislihaslaite - kuntosalikäyntini koostuvat siis lämmittelyn lisäksi vain muutamista laitteista, mutta joilla teen kullakin useamman pitkän (tässä pitkä on hieman suhteellinen käsite) sarjan. Olen pyrkinyt tekemään sillä kolme kertaa kolmenkymmenen väännön sarjan viiden kilon painolla - siinä muuten näette, että olen tosiaan rapakuntoinen narukäsi - mutta yleensä sarjat ovat olleet tyyliin 30-25-18. Alkuaikoina tyyliin 20-10-7. Tänään sain ensimmäistä kertaa 30-30-30, ja olisin voinut vielä jatkaa vähän. Kukaties oikeaan kesään mennessä pystyn lisäämään jo hieman painoja, ja kukaties ensi kesään mennessä salin tytöt eivät enää tirsku selän takana - niin kovaa.

Kommenttiin palatakseni lasken kuntoilun tämän blogin näkökulmasta passiiviseksi toiminnaksi, vaikka kuntoilu jos mikä on aktiivista puuhaa. Koska päätavoitteeni on kuitenkin muuttua poikaystäväkelpoiseksi - siis jossain mielessä sosiaalisesti taitavaksi ja elämänasenteeltani aktiivisemmaksi (tarkoittaa: energisempi, osallistuvampi), ja siitä näkökulmasta oman terveyden kohentaminen on vain jonkinlaista taustapuuhaa, melkein kuin jotain mitä tekee silloin, kun ei tee muuta. Salille tai lenkille lähtö ei ole minulle mikään uroteko, toisin kuin esimerkiksi jutun iskeminen tuntemattoman ihmisen, erityisesti naisen, kanssa. Kunnon kohottaminen vaatii vain jonkinlaista perusviitseliäisyyttä ja itsekuria, ja vaikka esimerkiksi ruokavalioltani edelleen lankean todella helposti etenkin viikonloppuisin, ei se kuitenkaan ole mitään aktiivista "nyt puserran itseni itsekuriin, puuh". Siis se on jonkinlaista passiivista puurtamista, jonka tuloksia ei edes näe heti.

Mutta muuta kehumista ei siis tälläkään erää ole. Minun pitäisi käydä kauhukseni taas vaatekaupassa. Tarvitsisin jonkinlaisen kesätakin. Ei nyt muuten, mutta näytän ainakin aamuisin hölmöltä pelkässä paidassa, ja talvisin käyttämässäni villakangastakissa on alkanut tulla hieman turhan lämmin, plus että sekin näyttää näillä säillä vähän hölmöltä.

6 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Kannattaa tehdä isommilla painoilla jos lihaksia haluaa kasvattaa. Sellainen paino jolla jaksaa tehdä 8-12 toiston sarjan on paras. Sitten kun alkaa mennä yli tuon 12 toiston, pitää lisätä painoja. Tuollainen 30 toiston sarja ei juuri lihaksia kasvata.

Ja kannattaa noiden koneiden sijasta treenata ihan normaaleilla käsipainoilla tai tangoilla.

Anonymous kirjoitti...

Ja noissa tangoissa on sekin hyvä puoli, että voi ainaa pyytää jonkun nätin tytön sieltä salilta varmistamaan.

Annikki kirjoitti...

En ihan tiedä, tarvitseeko tuolla tavalla hankittua lihaskestävyyttä muut kuin ehkä kestävyyslajien kilpaurheilijat.

Tavalliselle ihmiselle on enemmän hyötyä voimaharjoittelusta, jonka lisäksi kuntoa ja kestävyyttä hankitaan jollain aerobisella lajilla, esim. uinnilla tai pyöräilyllä tai lenkkeilyllä. Arkijärjelläkin ajateltuna on enemmän hyötyä siitä, kuin painavia taakkoja pystyy nostamaan kuin sillä miten kauan jaksaa heilutella pientä painoa.

Muuten on kyllä tosi järkevää käyttää aloittelijana laitteita, joissa liikeradat pysyy vakaina, eikä ole niin suurta vaaraa loukkaantumisista. Myöhemmin suosittelisin vapaisiin painoihin siirtymistä, koska ne on monipuolisempia ja liikesarjat rasittavat useampia lihaksia ja oma koordinaatio paranee.

Miehenä on niin paljon helpompi saada lihasmassaa, etten tiedä, kannattaako sitä vältelläkään tikkuihmisten treenillä. Naisille se ei ole helppoa, mutta ei se taida olla kovin haluttuakaan, joten tasan käy onnenlahjat siinä.

(sanavahvistus: susityls)

Teppo kirjoitti...

Jos kuntoilu on passiivista blogin näkökulmasta niin miksi tehtävissä on painonpudotus? ;)

Oletkos muuten kyselly kahvilan tytöiltä suosituksia mitä kahvin kanssa kannattaa ottaa kun olet viikonloppuisin käynyt kahvilla? Jos et niin kysäiseppä piruuttas seuraavalla kertaa jotain "mitäs leivosta sä suosittelisit?" tyylistä. Kun tuo alkaa sujua luonnollisesti (eri paikoissa tietenkin) niin sitten sitä voi maustaa vaikka jatkokysymyksillä, kuten "mikäs siitä niin hyvää tekee?" ja jos vastaus ei tule kuin pyssyn suusta niin "etkös sää tunne myyntiartikkelejas" tai "onk kaikki niin hyviä ettei osaa päättä" näin esimerkkeinä. Saatpahan ainakin tänne raportoitavaa. Lisäksi, jos vielä tunnistat salilla apua tarjonneen, niin kysys joku kerta miten joku vempele toimii.

Itse olen anonyymin ja Annikin kanssa samoilla linjoilla siinä, että noin pitkiä sarjoja ei kannata tehdä. Kannattaa ennemmin tähdätä johonkin 10-15 toiston haarukkaan sarjassa, vaikka aloittelijalle toimivatkin käytännössä aivan kaikki toisto-, sarja- ja liikeyhdistelmät laitteet mukaanlukien. Vaikka tuo alue on tehokkainta lihaskasvun kannalta, niin sinun tapauksessa sen suurin hyöty on kehon totuttaminen painoharjoitteluun (liikeradat sun muut) painojen pysyessä kuitenkin tarpeeksi pieninä jottei loukkaa itseään tottumattaan.

Gc kirjoitti...

Kokeile tehdä isommilla painoilla lyhyempiä 8 - 12 * 2-3 sarjoja ja jos haluat lihaskuntoa samalla, niin pidä lyhyet noin minuutin tauot sarjojen välissä ja muutaman minuutin tauot liikeiden välissä. Kannattaa muistaa, että ilman kovaa treeniä et varmaankaan saa valtavia tuloksia, varsinkin jos painosi on lasku suunnassa.
Anna kunnon kohota pikkuhiljaa, aseta tavoitteeksi vaikkapa 3 kertaa viikossa kova 45 minuutin treeni niin lihaskuntosi on jo aika hyvä. Hyvä ja tehokas treeni tuntuu aina seuraavana päivänä enemmän tai vähemmän pieninä kipuina treenatuissa lihasryhmissä, mutta aloittelijana tai treenitauon jälkeen ei kannata liioitella, esimerkiksi minä jouduin laittamaan hyvin vaikealla tavalla repun selkääni noin vikkon ajan tässä muutama vuosi sitten, kun yliarvin oman kuntoni.
Voimaliikkeissä, penkki, kyykky, maastonosto voit minusta tehdä lyhyempiäkin sarjoja 4-6, mutta älä treenaa näin aluksi salilla kuin kerran viikossa yhden lihasryhmän. Jos haluat rintaan voimaa ja kestävyyttä & etkä jaksa lähteä salille, voit myös punnertaa kotona. Tämän pitäisi olla hyvin tehokas liike ja nostaa nopeasti penkkituloksia, voit myös tehdä punnerruksia polvet maassa.
Kannattaa kaivella treenivinkkejä netistä, joita läytyy vaikka kuinka paljon.

Lord B. kirjoitti...

Mietin sitä kestävyyttä siksi, että jos kerta aion poikaystäväkuntoon, niin minultahan kai tällöin vaadittaisiin huippu-urheilijan kestävyyttä makuuhuoneenkin puolella.

Otin neuvoistanne vaarin, eli I took the grandfather out of your advice kuten ulkomaankielellä sanotaan, ja lisäsin tänään sekä painoja, että lyhensin sarjojen pituuksia. Mainitussa haiuskoneessa 10 kilon painolla 12-15 toistoa meni sen kolme kertaa. Sekosin hieman laskuissa, sillä tein testin vuoksi yhden sarjan 7,5 kilolla, ja nyt en enää muista, oliko se kympin painoilla kolmas vai neljäs sarja, kun ei enää lähtenyt sarja käyntiin yskimättä.

Muissakin laitteissa tein saman tempun. Huomenna nähdään, ovatko paikat kipeät.