keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Traumnovelle

En usko uniin, mutta viime yönä näin mielenkiintoisen. Kirjaan sen ylös nyt kun vielä muistan osia siitä - pienet yksityiskohdat ovat jo häipyneet.

Katselin asuntoni ovisilmästä ulos. Rappukäytävissä pieni 4 hengen joukko naisia (joista 2 tunnistan vielä nyt samassa työpaikassa työskenteleviksi, mutta se ei liene oleellista) jutteli keskenään jostain. Astuin ulos rappukäytävään tekemään ruisleipiä. Hetken kuluttua aloin ihmettelemään, etteivät he olleet huomanneet minua ja sitten tajusin, että sormessa oli näkymättömyyssormus. Tultuani tietoiseksi siitä minulle alkoi hiljaa valjeta, että näkymättömyyden vaikutus ei ulottunut leipiin, ja yksi tytöistä (jota en luullakseni tunnista tosielämästä) huomasi leipien liikkeen. Jähmetyin paikoilleni - en voinut paeta takaisin asuntooni, sillä silloin he olisivat huomanneet, kuka tuo näkymätön on. Pelkäsin jääväni kiinni, ja niinhän siinä kävikin. Lähestynyt nainen aisti, että tuossa seinää vasten on jotain, ja hän sattui löytämään juurikin näkymättömät käteni, ja kosketteli niitä (hei, tämähän on villi seksiuni!). Pelkäsin, että hän tuntee myös sormuksen, ja ottaa sen pois. Tietenkin hän löysi sen, ja paljastuin. "Siis... oletko sä sekä se sinkku ja näkymätön?!", hän lausui kyyneleet silmissä, ja haukkui minut sitten tirkistelystä ja vaanimisesta. Uni päättyi siihen, että säälin itseäni jossain pimeässä paikassa ja huusin.

Kuten sanoin, en usko uniin - en mielelläni lähde etsimään niistä merkitystä vaan kuittaan ne alitajunnan tuottamana modernina elokuvataiteena eli järjettömänä kohtausten sarjana. Tästä kuitenkin hönki vahvaa, perinteistä merkityksekkyyttä. Oma tarkoitushakuinen tulkintani: naiset ovat erinomaisen iloisia niin kauan, kun pysyn näkymättömänä ja heti, kun annan olemassaoloni ilmi (rapistelen leipäpussia), he pahastuvat - olen rikkonut asioiden luontaista järjestystä vastaan. Unen ohje siis on, että pidä jatkossakin matalaa profiilia, kierrä vain neutraalina töiden (tytöt), kodin (unen tapahtumapaikka) ja kaupan (ruisleivät, joita ostin toissapäivänä) välillä ja pysy muuten olemassaolemattomissa.

14 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Tai otat sormuksen pois ja alat katsoa mitä tapahtuu.

Timo kirjoitti...

Totta kai unet ovat täynnä merkityksiä: ne kertovat siitä, miten sinä itse koet asiat.

quesse?

Timo kirjoitti...

Ceterum censeo varmistussanat ovat nykyään mainioita: modem.

Timo kirjoitti...

vitart, tää on kuulkaa taidetta...

Timo kirjoitti...

Ok, meen awayf. ;-)

Lord B. kirjoitti...

Anonyymi: on tietysti huomattava, että unessa sormuksen otti pois joku toinen. En tiedä, mitä sen ottaminen pois todellisuudessa voisi ilmetä, tai miten sen saan pois.

Timo: usein unet vain tuntuvat olevan melko päättömiä tai merkityksettömiä. Toisaalta joskus, kuten tälläkin kertaa, siitä voi kaivaa ulos merkityksiä. Ongelma on tietenkin siinä, että uni pitäisi tulkita jotenkin, koska muuten siinä ei ole järkeä. Jos taas tulkitaan, niin saatetaan herkästi tulkita väärin. Vähän niin kuin niissä lukiossa laadituissa novellianalyyseissä, jossa romaanin naiskuva oli poikkeuksetta kertovinaan jotain kirjailijan äitisuhteen ongelmallisuudesta.

shipper

Anonymous kirjoitti...

Ulkopuolisten tekemät unianalyysit ovat tietenkin melko turhia, (kuten Timo jo huomauttikin) koska ne kertovat omista, usein piilotetuista, tunteista ja peloista. Itse osannet (onko tämä edes sana?) tulkita unesi parhaiten. :)

Tietenkin jos haluat tulkintoja täysin tuntemattomilta ihmisiltä, niin sano toki. On nimittäin merkityksiä vilisevä uni... :D

Itse yritän aina edes jotenkin pohdiskella tällaisia unia, kun niitä silloin tällöin sattuu omalle kohdalle. Ikäänkuin tökin niitä monelta suunnalta ja ihmettelen mikä se on.. Usein minulle on valjennut sellaisia asioita, joita en normaalisti pystyisi itse näkemään. Ikään kuin ulkopuolisen silmin.

Ihan sivukommenttina muuten; Kauhun ystävänä olen huomannut että painajaiset ovat niitä parhaimpia kauhuelokuvia, mitä tulen ikinä näkemään... Täysin sinulle räätälöityjä kokemuksia, joissa voit olla viaton uhri, sankari, pahis, mörkki... Miten nyt vain sattuu onnistamaan. :D

p.s. On vääjäämätöntä, että joskus jossain, joku tulee oikeasti näkemään meidät sellaisina kuin olemme. Mutta miksi luulet että neitokainen itkisi ja suuttuisi kun näin käy? hmm?

-LittleEvil-

Lord B. kirjoitti...

Ilman muuta olen (niin narsistinen, että olen) kiinnostunut analyyseistä! Olen kyllä kehitellyt vakavastiotettavia (ei sellaisia kuin täällä blogissa esittelisin) tulkintoja. Enkä välttämättä osaa kuitenkaan mitenkään suvereenisti tulkita itse, mutta toisten tulkinnat voisivat antaa siihen eväitä. (Tässä nyt sitten näemmä myönnän, että viime yön uni kuitenkin kiinnostaa minua suunnattomasti, vaikka kiivaasti väitän etten unista niin piittaa).

Neitokainen voisi pillastua totuuksien paljastuttua siksi, että on kuvitellut minun olevan jotain muuta kuin tosiasiassa olen. Vähän niin kuin nettideiteillä: toisesta on luotu kirjoitusten perusteella jonkinlainen kuva, ja sitten kun se särkyy, lopputuloksena on jonkinlainen pettymys.

Olen muuten pitkään ollut sitä mieltä, että painajaiset (ja mahdolliset tosielämän uhkaavat tilanteet) ovat enää ainoita, jotka pelottavat minua. Kauhuelokuvia katson melkein silkkana viihteenä.

typercel

Anonymous kirjoitti...

Noh, pistetäänpä elämä risaiseksi ja heitellään ilmaan villejä arvauksia näkemästäsi unesta... Meneehän se ilta näinkin.

Näkymättömyyssormus?? Olet varmaan LOTR-fani.. ;D

Ruisleipä on varmaan sivuosassa, mutta ehkä oleellista on se, että TEET jotain, mikä kiinnittää neitokaisen huomion. Mitä sellaista teet, mikä voisi kiinnittää huomion? Työt ja nettiaktiviteetit ovat varmaan ilmeisimpiä, näissähän ollaan tavallaan "näkymättömiä". Kaksi naistahan tunnistit työkavereiksi, joten ehkä menemme sinnepäin..

Tämä asia huomioon ottaen ja edellisen päivän postausta katsellen, voisin melkein ajatella, että työpaikallasi voisi olla joku ihan oikeasti mielenkiintoinen ihminen. Realistinen mahdollisuus onneen? Sellainen voisi olla pelottava henkinen hyppy tuntemattomaan (pahoittelen kliseisyyttä). Siinä ainakin yksi ajatus näin ulkopuolisen näkökulmasta.

Voihan toki olla paljon mahdollisempaa (??), että ostamassasi ruisleivässä oli hometta ja mykotoksiineja, niin että sait painajaisia.. :P

-LittleEvil-

Lord B. kirjoitti...

En muuten ajatellut ollenkaan Sormusten herraa, vaan minulle tuli sormuksesta mieleen vain lukuisat (tietokone)roolipelit, joissa sellaisia sormuksia on. Tietysti ne kaikki perustuvat enemmän tai vähemmän sormusten sormukseen.

Ruisleipä on sivuosassa. Itseasiassa muistan unesta paremmin ruisleipäpussin, joka rapisi ottaessani sieltä leipää.

Työpaikkani on sen verran iso, että sieltä saattaisi löytyä vaikka minkälaisia ihmisiä. Naiset kyllä vaikuttaisivat olevan kaikki rouvashenkilöitä tai jos eivät olekaan, niin täysin eri ikäluokkaa kuin minä. Työpaikkaromanssin mahdollisuuden huomioon ottaminenkin kuitenkin vaatii perusteellisia moraalisia pohdintoja, sillä suhdetta työkaveriin pidetään lähtökohtaisesti pahana asiana. Epäilemättä se pätee jokapäiväisiin ja lähimpiin kollegoihin, mutta missä menee raja - ison yrityksen tai konsernin rajaaminen ulos voisi sulkea turhaankin ulos. Mainittakoon, että työkavereikseni tunnistamani eivät siis ole niin läheisiä, että tervehtisin heitä. Mutta samassa työpaikassa he silti ovat.

Anonymous kirjoitti...

Pälli kirjoitti 17.2.09
"Tarkoitan, että vaikka paremmin tutustuminen on tai tuntuu sinusta olevan mahdotonta, ei kai se silti välttämättä ole?

Jos olet luonteeltasi sellainen kuin yllä kuvaat, eikö juuri työpaikan kaltainen yhteisö olisi ideaalinen paikka tutustua paremmin johonkin naiseen? On aina jotain juteltavaa, tuttavuuden tekemiseen ei tarvitse sisältyä mitään pyyteitä, joten niitä ei myöskään tarvitse olettaa. Ja jos vähitellen tutustuu oikeasti, niin viihdeautomaattiominaisuuden arvo laskee jopa alle nollan.."

Tämä (teksti) sopii tähän jopa liian hyvin. Ehkäpä alitajuntasi on saanut tästä virikkeitä uniaineksiksi? :)

Hassua. Nyt en muista yhtään (rooli)peliä, jossa olisi näkymättömyyssormuksia. (Poislukien tietenkin LOTR:n perustuvat pelit). Ja minä kyllä olen niitä pelannut..

-LittleEvil-

Arawn kirjoitti...

Olen samaa mieltä kuin Timo. Unet kertovat nimenomaan unennäkijäistä itsestään, eivät ulkopuolisesta todellisuudesta.

Annikki kirjoitti...

Unista ja niiden funktiosta on niin monenlaisia teorioita, että ei varmaan kannata sulkea pois niistä mitään. Yksi ihan hyvin perusteltu funktio on aivojen testiajot levon aikana, ja toinen ihan yhtä hyvin perusteltu tarkoitus on tuoda mielen ei-tietoisen osan havaitsemia tai käsittelemiä ongelmia tietoisen osan havaittavaksi. Ei-tietoinen osa ei ole looginen osa, eikä sanallinen; se on käsittelee asioita symbolisesti ja merkitysten kautta, mutta se ei tee siitä olematonta tai turhaa.

Parhaiten sen tietää itse, mikä uni on vain höttöä, ja mikä taas on ns. merkitysuni. Minusta tuo sinun unesi on näitä vahvasti tunnepitoisia merkitysunia. Se kertoo sinulle, millainen sinä olet, miten sinä koet asioita ja mikä sinulle on nyt erityisen tärkeää ymmärtää tällä hetkellä. Unet eivät kuvaa maailmaa, vaan sinua.

Koitan vain kuvailla, miltä unesi minusta näyttää, ilman että tulkitsisin sen kummemmin.

Ensin olit aika rauhallinen ja vain tarkkailit ulkopuolelta -ovisilmästä- näitä naisia, sinun ja naisten välissä oli konkreettisesti ovi, solid wall, mutta sellainen, jonka voi avata. Sitten siirryit oven toiselle puolelle, samaan tilaan kuin naiset, mutta olit edelleen näkymätön. Yritit tehdä vain jotain arkisia asioita (leivän teko), mutta paljastuit sen takia. Vaikka olit näkymätön, et ollut sitä täydellisesti. Naiset huomasivat sinut ja tulivat tutkimaan uteliaasti, mikä se oli, mikä oli ääni. Naiset havaitsivat, että siinä on joku henkilö, ja tutkivat tarkemmin. Tässä kohtaa unen tunnelma muuttuu rauhallisesta peloksi, ja kauhu lyö läpi sillä hetkellä, kun nainen löytää kätesi ja ottaa sormuksen sormestasi ja muutut näkyväksi. Näkyväksi muuttuminen oli tuskallinen ja hämmentävä hetki, sinut tulkitaan siinä väärin (että olisit tirkistelijä, vaikka laitoit vain leipää), ja pahin mahdollinen tapahtuu: nainen itkee ja on vihainen. Uni loppuu ikävään tunnelmaan ja hämmennykseen.

Ei se minusta sano, että kannattaa pysyä näkymättömänä, vaan kuvaa melko neutraalisti niitä pelkoja sinulla liittyy näkyväksi tulemiseen. "Ei kannata näkyä" on jo sinun tekemä tulkinta ja johtopäätös.

(extro)

ipo kirjoitti...

"Siis... oletko sä sekä se sinkku ja näkymätön?!"

Toihan kävis hyvin signatureks. Siis mulle.