torstai 19. helmikuuta 2009

Suhde työkaveriin

Todetaan nyt ensiksi, että en ole mitenkään erityisesti ihastunut yhtään keneenkään, saati sitten työkavereihin, mutta tämä työkysymys on ehkä yksi, joka olisi syytä ratkaista viimeistään sitten kun pääsen sopuun siitä, haluanko ylipäätään mitään yhtään kenenkään kanssa - sekään kun ei oikeastaan ole selvää.

Mutta sitten asiaan.

1) Intiimit suhteet pienessä yrityksessä tai isomman yrityksen tai yrityskokonaisuuden sisäisessä, pienessä yksikössä

Tämä vaihtoehto on myönnettävästi melko huono. Sen lisäksi, että on merkittävä riski joutua työpaikan hierarkiassa eri tasoille, haittaa tätä vaihtoehtoa se, että parisuhteen ongelmat tulevat mukaan töihin. Ryppy rakkaudessa on ryppy koko työyhteisön keskinäisissä suhteissa. Vaihtoehto voidaan sulkea pois.

2) Intiimit suhteet keskisuuressa (sadan tai parin henkilön) tai suuressa yrityksessä (useamman sadan), mutta ei sellaisen sisäisessä, pienemmässä yksikössä.

Tätä koskee itseasiassa samat ongelmat kuin kohdan 1) tapaustakin, mutta riski esimiehekkääseen asemaan suhteessa toiseen joutumisesta on jonkin verran pienempi, ja rypyt rakkaudessa eivät pääse niin herkästi vaurioittamaan työtehoa, työilmapiiriä tai muutakaan. Riski kuitenkin on, ja työelämä saattaa vaikeutua yksityiselämän mukana. Vaihtoehto lienee suljettava pois.

3) Intiimit suhteet konsernin sisällä, mutta ei saman tytär- tai emoyrityksen sisällä tai niiden sisäisissä, pienemmissä yksiköissä.

Tätä koskee taas samat perustelut kuin kakkoskohtaakin. Riskit pienenevät, mutteivät häviä. Periaatteessa minun nykyisellä ja tulevalla koulutuksella on tiedetty pääsevän jopa toimitusjohtajiksi asti, joten vaihtoehto on suljettava pois. Emmehän halua rajoittaa merkittävästi toisen ihmisen työllistymismahdollisuuksia.

4) Intiimit suhteet samalla toimialalla, mutta ei saman konsernin tai sen sisäisten, pienempien yksiköiden sisällä.

Omalla toimialallani työskentelee (hieman määritelmästä riippuen) tuhansia tai kymmeniä tuhansia ihmisiä. Lisäksi toimenkuvaani saattaisi hyvinkin kuulua, ja erittäin todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin, ja melko todennäköisesti ennemmin, kuulua toimialan sisäisissä työryhmissä toimiminen. Intiimit suhteet saattavat sotkea ja vaikeuttaa tätä. Vaihtoehto on suljettava pois.

5) Toimiala on kuitenkin laaja käsite. Voisi sanoa, että toimialani on palveluala tai elinkeinoelämä, tai talouselämä, tai koko yhteiskunta. Jotta ei ihmissuhteet pääsisi sotkeutumaan ja ollakseni rajoittamatta toisen työllistymismahdollisuuksia, on tässäkin vaihtoehdossa pidättäydyttävä intiimien suhteiden luomisesta.

6) Näin ollen olen sulkenut suurimman osan Suomen työkykyisistä kansalaisista pois. Koska kuitenkin alalleni, jopa omalle työnantajalleni, saattaisi päästä töihin joko ilman koulutusta tai hyvin matalalla koulutustasolla, olisi oikeastaan viisainta sulkea loputkin työkykyiset, tai työkykyisiksi mahdollisesti palautuvat pois laskuista.

Jälleen kerran pääsemme siihen, että ATM:n on sallittua toivoa korkeintaan pysyvästi työkyvytöntä seniorikansalaista. Omaa ikäluokkaa olevat mielikuvitustyttöystävätkin ovat kiellettyjä, sillä on mahdollista kuvitella yhteiskuntajärjestys, jossa yhden henkilön skitsofrenian vuoksi todeksi luulemilla hahmoilla saattaakin olla jollain tasolla vaikutusta objektiiviseen todellisuuteen eli heitä on pidettävä todellisina. Tällaisethän luultavasti olisivat jopa työkavereita, jos heistä sattuisi hallusinoimaan työaikana.

Kuuluisinpa YT-väkeen. Ei tarvitsisi pohtia tekojensa seuraamuksia, vaan voisi halutessaan vaikkapa hirnuen hässiä testosteronipsykoosissa ketä vaan, missä vaan, milloin vaan ja miten vaan. Vähempikin riittäisi, mutta kun.

7 kommenttia:

Arawn kirjoitti...

Sinun on itse lakattava pohtimasta liikoja. Ei kukaan sitä sinun puolestasi tee.

Anonymous kirjoitti...

Ihailtavan johdonmukaista ajattelua. Jos viemme sitä vielä hiukan pitemmälle, on kaikki sellaiset suhteet hylättävä, joissa suhteen molemmat osapuolet ovat ylipäänsä Suomen kansalaisia, sillä toisesta voisi tulla vaikkapa Suomen tasavallan presidentti, jolloin he joutuisivat "hierarkiassa eri tasoille".

Pälli kirjoitti...

Puhumattakaan siitä, että myös ystävyyssuhteet ovat intiimejä suhteita, jotka voivat aiheuttaa kaikkia mainitsemiasi ongelmia työpaikalla ja yhteiskunnassa.

;)

Panu kirjoitti...

Minun mielestäni tämä postaus oli nimenomaan absurdina huumorina ja surrealismina niin mielipuolisen hauska, että jos naisilla oikeasti olisi edes kohtuullinen miesmaku, he olisivat jo laumoittain iskemässä neroa ja gurua sänkyynsä.

F kirjoitti...

Päästä mut jännityksestä ja kerro kävitkö eilen kaupassa ostamassa valmiiksi siivutettua Edamia :D

Hippu85 kirjoitti...

Mitäpä se haittaa olla hierarkiassa eri tasoilla jos ei suoranaisesti ole toisen osapuolen pomo ja pääse kyykyttämään toista kotitöiden laiminlyönnistä simputtamalla töissä. Parisuhteessa tuskin eriarvoisuutta aiheuttaa erot tilipussissa, jos suhde on terveellä pohjalla. Jos YT-väkeä ovat missä ja milloin vain-ihmiset niin arvomaailmasi on kyllä hieman outo.

Liika erilaisuuskin voi olla riski suhteessa, vaikka sitä epäilemättä on myös samalla autolla samaan työpaikkaan samoihin työtehtäviin raahautuminen päivittäin. Parisuhdehan sinänsä on hyvin vaarallista sillä siihen voi tulla ja tulee ryppyjä. Kuten työsuhteisiin ja kaverisuhteisiinkin.

Lord B. kirjoitti...

Oikeastaan olisi ehkä syytä hylätä muidenkin maiden kansalaiset - onhan mahdollista, että molemmat muuttavat yhteen asumaan eli samaan maahan, ja toisesta voi maan presidentti, tai vallankaappauksen myötä diktaattori tai vastaava.

Vakavoituakseni taas haen tässä ehkä jotain selvitystä sille, että monet kuitenkin ovat melko jyrkästi sitä vastaan, että lemmitty löytyisi esimerkiksi samasta työpaikasta. Työkaveri on vähän epämääräinen käsite, joten herää kysymys, mitä he yleensä tarkoittavat?

F, en kyllä ole viime aikoina siivutettua Edamia ostanut. Alkuviikosta ostin kyllä muuta siivutettua juustoa.